Teraryum nedir? Teraryum nasıl yapılır? Teraryuma dair herşey! Tam bir teraryum rehberine hazır olun…. Sizler bu içeriğimizde teraryum hakkında bilgi vermek, teraryumun nasıl yapıldığını anlatmak, teraryum malzemelerinden yapım aşamasından, teraryum bakımına kadar tüm ayrıntıların yer aldığı bir yazı hazırladık. Bu içeriğimizde;
-
Teraryum nedir?
-
Teraryum bitkileri ve malzemeleri?
-
Teraryum nasıl yapılır?
-
Teraryum bakımı nasıl yapılır?
-
En iyi teraryum yapan kuruluşlar/kurumlar (en iyi teraryumcular)
-
Teraryum fiyatları
Teraryum Nedir?
Teraryuma kişisel olarak benim adlandırmak “minyatür hayaller” ifadesi olsa sanırım hepiniz bu ifadeye olumlu bakarsınız. Teraryum kelime anlamı olarak;. “terra” Latince’de toprak demek. “arium” ise “aquarium“, yani akvaryum kökeninden gelen bir kelimedir. Yani “terrarium“; toprak akvaryum anlamına gelmektedir.
Ancak daha detaylı ve bilimsel açıklamasından ziyade somut bir yanıt için teraryum nedir? sorusuna verilecek bir diğer yanıt ise; cam veya plastikten imal edilmiş, farklı desen ve şekillerde ki şeffaf kapların içerisinde hayal dünyanıza göre canlı bitkilerin, minimanize edilmiş objelerin konularak dekoratif amacıyla kullanılması anlamın gelmektedir.
Farklı boyutlarda, ebatlarda ve değişik süslemeler ile teraryumu süslemek mümkün iken, yukarıda verdiğimiz ifade olan ‘minyatür hayaller’ tamda bu noktada devreye girerek hayallerinizi yansıtmanızı sağlıyor. En güzel hediye, kendinize şımartmanız için fırsat veya değer verdiğiniz kişilere verebileceğiniz anlamlı hediye düşünebilirsiniz.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”17″ sortorder=”127,124,126,128,125,129″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”160″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”8″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Görüntüyü büyükmek için resimlere tıklayınız” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Teraryum Bitkileri ve Teraryum Malzemeleri?
Teraryum bitkileri ve teraryum malzemeleri hakkında birçok kaynaktan farklı ürünleri bulmanız mümkün. Son birkaç yıldır da, teraryuma olan ilgiden dolayı Türkiye’de teraryum malzemeleri rahatlıkla bulunabiliyor. Ancak söyle bir yanlış kanını var olduğu gördüm, ‘teraryum’ adı altında yapılan birçok ürüne (!) teraryuma uygun olmayan bitkiler seçilmiş oldukları görülüyor. Her bitki teraryumda kullanılmaz. Teraryum, yapısı gereği nemli ortamlar olduğu için bu ortamlar kullanılabilen, daha küçük yapıya sahip bitkiler seçilmeli. Bu seçimler teraryumun ömrünü uzatacağı gibi şık ve orijinal durmasını da sağlayacaktır. Teraryum bitkileri; fitonya, etobur bitkiler, arapsaçı, minyatür menekşeler, peperomia, pilea, hemianthus.. vb bitkiler teraryum için uygun olan bitkilerdendir.
Teraryum malzemeleri; tamamen hayallerinize, imkanlarınıza kalmış olsa da olmazsa olmaz teraryum malzemeleri var. Teraryum fanusu, teraryum toprağı, teraryum bitkisi, minyatür aksesuarlar, karbon… ve dahası. Peki teraryum malzemeleri ve teraryum bitkilerin öğrendik o halde gelin birlikte teraryum nasıl yapılır onu öğrenelim.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”18″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”160″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”8″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Görüntüyü büyükmek için resimlere tıklayınız” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Teraryum Nasıl Yapılır?
Teraryum nasıl yapılır diye soranlara tek tip bir yanıt vermek takdir edersiniz ki oldukça zor. Teraryum bitkileri ve malzemelerinden oluşan farklı parçaları teraryum fanusunda birleştirmektir. Bu birleştirme bütünleştirme sizlerin hayalleri, o anki duygularınız, hayata bakış açınız ile farklılık kazanabilir.
Teraryum (terrariyum) teknik açıdan;
- Teraryum fanusunun temin edilmesi
- Teraryum toprağının fanusun zeminine belirli seviyeye gelecek kadar doldurulması
- Teraryum (terrariyum) bitkileri arasında seçtiğiniz ürünlerin ekilmesi / yerleştirilmesi (çiçek ekmek gibi düşünülebilir)
- Teraryum malzemelerinden seçtiğiniz varsa objeler, minyatür aksesuarların yerleştirilmesi
- Son olarak teraryuma su verilmesi
Tüm bu işlemler sırasıyla takip edildiğinde ortaya teraryum adı altında bir teraryum fanusu çıkabilir. Teraryum bakımı ve teraryum bitkilerini zamanında sulanması ile de uzun bir süre yaşatmanız mümkün. Ancak teraryum nasıl yapılır sorusunun yanıtını ararken bulduğumuz bir yanıt var ki; “Teraryum özel ilgi ile, hayal edilerek ve hayaller barındırılarak, hayallerin minyatür edilmesidir” demeyi daha doğru buluyoruz.
Teraryum (Terrarium) Bakımı Nasıl Yapılır?
Teraryum bakımı için çokta özel bir ilgiye gerek yoktur. Teraryumda kullandığınız bitki ve malzemeleri tanımanız yeterli olacaktır. Nemli bir ortamda olduğu için bitkiyi sık sık sulamamak, hafta da bir defa su vermek yeterli olacaktır. Teraryumun nefes almasını sağlamak, güneş ışınlarından belirli süre faydalanmasını sağlamak daha uzun zaman teraryumu muhafaza etmenizi sağlayacaktır.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”19″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”160″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”8″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Görüntüyü büyükmek için resimlere tıklayınız” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
En İyi Teraryumcular
Sizlere bu içeriği hazırlamadan önce içerik editörümüz ve haber müdürümüz olan İmran Durgun ile uzun soluklu bir araştırmaya koyulduk. Belki garip gelebilir ancak yaklaşık 6 aydır Türkiye’nin en iyi teraryumcularını ve en iyi teraryum yapan kuruluşları/kişileri aradık. Bulduk mu elbette!.. ancak dikkatimizi şu çekti; teraryum adı altında birçok yanlış fikirleri, yanlış bütünleştirmeleri gördük. Türkiye’de en iyi teraryum yapan kişiler/en iyi teraryumcular o kadar sayısı az ki… İnanmak dahi zor. Kuruluş olarak teraryum yaptırmak istiyorum? diyorsanız internette de araştırma yapacağınız gibi en çok çiçeksepetim.com adresine ulaşacaksınız. Ancak bunlar herkesin satın alabileceği, on tanede aynı üründen sipariş etseniz on tane tıpkısının aynısı gelecek olan teraryumlar. En iyi teraryum satan kuruluş çiçeksepetim.com bu yadsınmaz bir gerçek, ancak biz sizlere tanınmamış, belki adını dahi duymadığınız kendi hayal ve bilgi birikimi dünyasında muhteşem işler başarmış teraryumcunuz Ayşegül Yıldırım ile tanıştırmak istiyorum.
Ayşegül hanım, iki çocuğu annesi olan biri. Kendisi ile tanıştığımızda, ne kadar doğru kararı verdiğimizi bir kez daha anladık. Teraryuma gönül vermiş biri desek yeridir. Her ne kadar internet dünyasında tanınmamış olsa da ( keza onun tanınmak gibi niyeti yok) teraryumu anlamına ve amacına uygun en doğru şekilde yapan kişi. En iyi teraryum yapan kişi, en iyi teraryum yapan kuruluşlardan birisi.
Aylardır teraryum hakkında o kadar araştırma yaptık yanlızca çiçeksepetim.com a ve Ayşegül Yıldırım’a ulaşabildik. Türkiye’de maalesef bu iki isimden başka bir kişi/kuruşta teraryum yaptırmak başta teraryum adına bile hakaret olacaktır.
Yukarıda bloğumuzda sizin için seçtiğimiz tüm fotoğraflar, teraryum fotoğraflarının tamamı Ayşegül Hanım’ın birebir kendini yaptığı ve “gözümün nurları” diye adlandırdığı teraryumlar….
Ayşegül hanım, kişiye özel teraryum tasarlayan, kişiye özel teraryum aksesuarları yaparak, tasarladığı ürünü tekrar tasarlayamayan bir sanatı icra ediyor. Tıpkı bir ressam gibi… yaptığı ürünü bir daha yapmanın imkansız olduğuna vurgu yapıyor.
İstanbul’da ofisinde birçok sipariş almasına rağmen yalnızca bazılarını yapmayı tercih ederek “az olsun öz olsun, hepsi ile tek tek ilgilenmeliyim” diyerek aslında teraryuma ve yaptığı işe verdiği önemi göstermektedir. Siz hayal eden Ayşegül Yıldırım tasarlasın ve teraryum fanusuna yerleştirsin. Teraryum fotoğraflarını inceleyince bizlere hak vereceğinize eminiz.
Ayşegül Hanım, teraryum malzemelerin kendi birebir seçen, teraryum bitkilerinin tamamının kendisi tercih eden ve dokunarak, koklayarak alan, en iyi teraryum malzemelerini kullanan doğal olarak bu kadar titizlik ile seçilen ürünlerden en özel teraryumu ortaya koymayı başarmış biri. Yurt dışı standartlarında teraryum yaptığı için, yurt dışından ve Türkiye’nin dört bir yanındaki kişilerin hayallerini minimanize ederek ‘minyatür hayalleri’ yapıyor.
Teraryumcunuz ismi ile İnstagram adresinde var olan Ayşegül hanımla iletişim sağladığımızda “Neden internette aktif değilsiniz / hak ettiğiniz kadar tanınmıyorsunuz?” sorusunu yönelttik. Kendisinden aldığımız yanıt muazzamdı.. “Ben istediğim başarıyı, takdiri, Türkiye’nin dört bir yayına gönderdiğim teraryumlar ile alıyorum, takdir edilmeye ihtiyacım yok, yeterince yoğunum bu ortamda aktifleşip kalitemi düşürmek istemiyorum” oldu. Tamda anlatmak istediğimiz buydu… anlamına uygun, kaliteli teraryum, kişiye özel teraryum bulmak.
Ayşegül hanım, teraryumun nasıl yapılır? sorusunu kabul etmiyor. “Teraryum hayal ürünüdür, tasarlanır ve yaratılır” diyor. Sanıyoruz ki buda onu alanında en kaliteli yapan özelliği. Ayşegül Yıldırım’a müşterileri ulaşıyor, yaptırmak istedikleri hayallerini, onlar için özel olan anları, akılda kalıcı olan birkaç detayı belirtiyorlar. Ayşegül hanım yapım aşamasından, ulaşımına kadar tüm detaylar ile tek tek ilgilenerek tasarımını tamamladığı teraryumları müşterisine -kendisinin tabiri ile dostlarına- gönderiyor. O kadar kendini geliştirmiş ve teraryuma gönül vermiş ki, müşterilerin istekleri doğrultusunda teraryum aksesuarları tasarlıyor. Birebir örnekler ile objeleri minimanize ederek teraryumda yer veriyor. Böylelikle bu sektörde hak ettiği değeri alıyor.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”20″ sortorder=”139,143,138,144,142,145,140,141″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”160″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”8″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Görüntüyü büyükmek için resimlere tıklayınız” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Teraryum Fiyatları
Yukarıda da belirtiğim gibi ciceksepetim’den yüzlerce farklı ürüne ulaşabileceğiniz gibi, farklı fiyatlara da teraryuma sahip olabilirsiniz. Genellikle teraryum fiyatları pahalı bulunsa da yurt dışında bu ürünlerin daha fazla değer gördüğü için, daha pahalı olduğu göz ardı edilmemeli. Özel teraryum yaptırmak istiyorsanız bu teraryum fiyatları ebatlara, boyutlara, seçilen bitki ve teraryum malzemelerinin kalitesine göre değişmektedir.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”21″ sortorder=”146,147,153,148,149,150,151,152″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”160″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”8″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Görüntüyü büyükmek için resimlere tıklayınız” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]